Architectural
Research
Workshop

Italy - France- Europe

Living in a loft in Milan

Place:
Milan, Italy

Contractor:
IBF - Italian Building Factory s.r.l. (Architect Stefano Caregnano)

Completion:
2021

Total area of intervention:
5600 sqm

Build-up area:
2600 sqm

Functional program:
Residential, n.25 lofts developed on a ground floor and mezzanine (small, medium and large sizes)

LOFT is a residential project that acts in the recovery of a typical post-war industrial structure located in the Milanese outskirts in the Viale Monza area, near the underground station and the railway line.

The architecture consists of three blocks with a typical gabled section and an internal steel structure. Three long parallel industrial ships present a body of the building and are incised by patios that allow the space to be recovered for residential use.

The 25 lofts in Via Columella make up an elegant residential complex, developed on the ground floor and mezzanine, with volumes of different sizes and all with private gardens, both with internal patios and external gardens, while 4 flats have loggias facing outwards.

Each apartment has at least one garage/parking space in the basement, with access via a ramp from the Via Parmenide driveway. There are two pedestrian entrances, respectively from Via Parmenide and Via Columella.

With the aim of keeping intact the characteristics of the industrial building from which the intervention takes shape, it is enriched with large windows, private gardens and internal patios.

The lofts offer living solutions that are diversified in terms of size and volume, with high energy performance. The generous internal height makes it possible to insert mezzanine stages, and the use of dark grey for the plastering, in contrast with the intense green that envelops the structure, creates a new dimension of great charm and spatial quality, where the important presence of light, together with the private greenery all around, favours privacy also from an acoustic point of view. Inside, each living unit has been designed with the intention of maintaining continuity of colour and material with the existing building, integrating elements of the conservative project with more innovative structural interventions.



Extra notes

Lead Architect:
Botticini + Facchinelli ARW

Design Team:
Arch. Federico Turelli, Arch. Alessandro Galperti

Construction supervision:
Arch. Bianchi William

Photographer:
Francesca Vezzoli